I 1995 slapp Microsoft Internet Explorer. Den hadde støtte for både CSS og Java, og året etter kom også støtte for Javascript. 25 år senere, så begynner vi å fase ut støtten for nettleser.

Helsenorge avslutter støtten for IE11

Akkurat nå jobber vi med å implementere nytt design for Helsenorge. Vi ser at å støtte IE11, kommer til å kreve mye ressurser. Derfor legger vi opp varsel for alle besøkende som bruker nettleseren om at de bør oppgradere til en oppdatert og sikker nettleser.

Vi er klare over at rundt 2-3% av våre brukere fremdeles bruker nettleseren, og kommer til å gjøre noen minimale tilpasninger for at sidene skal fungere i den utdaterte nettleseren. Senere vil vi droppe støtten helt.

Var størst, men klarte ikke å henge med

Nettleseren ble levert sammen med Windows 95 og senere versjoner av operativsystemet. Det bidro til at Internet Explorer fikk en markedsandel blant nettlesere på nesten 95% på 00-tallet.

Aller siste versjon av Internet Explorer 11 (IE11) ble lansert i 2013, og mye nytt har skjedd i webstandardene for CSS og JavaScript siden den gangen.

Derimot har Microsoft stoppet utviklingen, og Microsofts sikkerhetssjef Chris Jackson anbefaler at ingen bruker IE11 med mindre det er tvingende nødvendig.

Derfor gjør vi dette

Årsaken til dette er:

  • Det er for ressurskrevende å tilby et universelt utformet nettsted for IE11
  • Nettleseren krever store mengde ekstra javacriptkode ("polyfills") som bare trengs for IE11, og som gir alle andre brukere en dårligere opplevelse
  • Nyere kodestandarder for Javascript (ES2015+) kan gi vesentlig mindre og raskere kode
  • Siden den ikke videreutvikles, så er det en viss sikkerhetsrisiko med å bruke IE11, senest for noen dager siden kom informasjon om en større sikkerhetsbrist.

Så for de som ønsker en god Helsenorge-opplevelse, så er man nå nødt til å finne seg en moderne nettleser!

For de som vil ha et nostalgisk tilbakeblikk, så anbefaler vi denne Microsoft-reklamen fra 1995.