Notert
-
Innsyn i flere registre på Helsenorge.no
Fra september har Kvalitetsregisteret for behandling av skadelig bruk eller avhengighet av rusmidler, Norsk ryggmargsskaderegister og Norsk karkirurgisk register blitt tilgjengelig, og stadig nye register vil bli lagt til i tida fremover.
– Via helsenorge.no har innbyggere en og samme inngangsportal til registre, alt ligger på samme sted, sier programleder Marianne Braaten til ehelse.no.
-
Nettkontakt med legekontoret korter ned pasientkøen
– Noen leger sa at pasienter uttrykte seg mer åpent skriftlig og tok opp ting de ellers ikke ville gjort. Det kunne handle om psykisk helse eller skambelagte tema. Mange som har prøvd denne tjenesten ser på bruk av videokonsultasjon som et neste steg, sier Asbjørn Fagerlund.
Asbjørn Fagerlund er forsker ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.
Sammen med kolleger har han undersøkt ni fastlegers bruk av fire digitale tjenester som tilbys i portalen Helsenorge.no, les mer om dette hos forskning.no.
-
Oppdatering av e-konsultasjonsveilederen
Vi har fått tilbakemeldinger på at en del leger får henvendelser uten noen konkret problemstilling. Derfor gjør vi en liten endring som gjør det klarere for innbyggere at de skal skrive litt om hva henvendelsen gjelder.
Endringen er i test nå, og går sannsynligvis ut i produksjon i løpet av noen dager.
-
Norsk helsenett med informasjon om videoløsninger
Både primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten bruker videokonsultasjon i dag. Det tilbys flere alternativer i Helsenettet og det er løsninger for video knyttet til digital dialog fastlege på helsenorge.no. Fastleger har avtaler direkte med videoleverandører. I tillegg har også de regionale IKT-leverandørene videoløsninger.
Les mer hos Norsk Helsenett.
-
Koronavirus-artikkel fikk 360 000 besøk – statistikk
Helsenorge fikk nesten 4 millioner besøk i februar. 360 000 av besøkene var innom en ny artikkel om koronavirus.
-
Ny utgave av bruksstatistikk
Nå viser bruksstatistikken hvilke deler av helsenorge.no som har fått mest trafikk.
-
Ultralyd blir enklere med kunstig intelligens
De siste årene har stadig flere legekontorer skaffet seg ultralydapparat. Og nå jobber en gruppe forskere i Trondheim med å gjøre ultralyd til et enda bedre verktøy for leger. De bruker kunstig intelligens som skal hjelpe legene å tolke bildene.
– Om ti år vil folk se tilbake på dette intervjuet og smile litt. Da vil ultralyd være en naturlig del av hverdagen for de fleste på fastlegekontorene, akuttmottakene og i ambulansene, sier Sørensen til NRK.
Les hele saken hos NRK Trøndelag.
-
Innbyggerne mer fornøyde med Helsenorge
Innbyggerundersøkelsen er en av de største undersøkelsene av forvaltningen i Norge. Den skal gi et bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere utviklingen av offentlige tjenester på tvers av sektorer, og gi kunnskap som kan bidra til å videreutvikle offentlige virksomheter på sikt.
Innbyggerundersøkelsen 2019 viser at folk er mindre fornøyd med offentlige nettportaler. Altinn og Skatteetaten er de mest populære, men Helsenorge.no haler innpå og er det eneste nettstedet som får økt oppslutning.
Du kan lese hele undersøkelsen hos Difi.
-
Flere fastlegetjenester tilgjengelig for foreldre
Dette betyr at fastleger kan motta timebestillinger og andre henvendelser fra foreldre til barn i denne aldersgruppen, på lik linje med voksne, og barn under 12 år.
Dette er svært etterspurt funksjonalitet som vi er glade for å endelig kunne tilby i samarbeid med EPJ-leverandørene. Det er også laget funksjonalitet for å hindre innsyn hvis det er nødvendig, og fastlegene kan få informasjon om dette fra sin journalleverandør.
-
Oslostudentene bruker helsenorge.no for videokonsultasjoner
Direktor for studentsamskipnadens helsetilbud Trond Morten Trondsen har positive fortventning til bruk av videokonsultasjoner, også innen psykisk helse.
– Det senker også terskelen for noen pasientgrupper, og gjør tjenesten lettere tilgjengelig. Vi ser for eksempel at det i utgangspunktet er en ganske sterk underrepresentasjon av mannlige pasienter. Vi håper at ved å tilby digitale løsninger vil flere gutter bruke tilbudet, sier Trondsen til Universitas.
Helseminister Bent Høie var også tilstede under åpningen.
– Vi ser at yngre innenfor psykisk helse rapporterer at de synes det er lettere å snakke om vanskelige ting på nettbaserte løsninger, enn å sitte inne på et trangt kontor og føle at det hele blir litt for intimt, fortalte statsråden under markeringen.
Les mer hos Universitas.